Προσθέστε τα εργαλεία σας στον Server Manager του Windows Server 2012 R2

March 6, 2014 Chris Spanougakis

Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε ήδη τον Windows Server 2012 R2 θα έχετε δει σίγουρα τον Server Manager, ο οποίος συγκεντρώνει σε μια οθόνη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να βλέπει o Administrator. Ξέρετε όμως ότι μπορείτε να τον παραμετροποιήσετε προσθέτοντας τα δικά σας εργαλεία στο μενού?

Αυτό που βλέπετε όταν μπείτε στον Server Manager και επιλέξετε το μενού με τα Tools (πάνω δεξιά) είναι στην πραγματικότητα τα shortcuts που βρίσκονται στον φάκελο C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Administrative Tools\. Μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας shortcuts, ή ακόμα καλύτερα, να δημιουργήσετε υποφακέλους βάζοντας τα δικά σας shortcuts. Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω εικόνα:

screen1

και τα περιεχόμενα του φακέλου _IT Tools που έφτιαξα:

screen2

 

Πρόσθεσα τον χαρακτήρα “_” στην ονομασία του φακέλου για να προβάλλεται ψηλά στο μενού, ενώ αντέγραψα τα shortcuts που με ενδιέφεραν και τα μετονόμασα. Έτσι, μέσα από τον Server Manager θα βλέπουμε κάτι τέτοιο:

screen3

 

Αφήστε την φαντασία σας να… οργιάσει και προσθέστε shortcuts για οποιαδήποτε δουλειά θέλετε… αρκεί να έχετε υπόψη σας ότι:

  • Αντιγράψτε και μετονομάστε τα built-in shortcuts – μην τα μετακινείτε από τον αρχικό τους φάκελο, διότι μπορεί να σας δημιουργηθεί πρόβλημα όταν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε κάποιον ρόλο
  • Πιθανόν κάποιο service pack να σας αλλάξει τα shortcuts

Οι πιο παρατηρητικοί από εσάς θα είδαν στις παραπάνω εικόνες ένα shortcut με την ονομασία PSServices. Τι είναι αυτό? Πρόκειται για ένα shorcut που εκτελεί ένα powershell script, το services.ps1, το οποίο με τη σειρά του έχει το powershell cmdlet “get-service”, ώστε εκτελώντας το να έχω μια λίστα από όλα τα services στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Το shortcut αντιστοιχεί στην εντολή

%systemroot%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe -executionpolicy bypass -noexit -file “C:\Users\administrator\Documents\services.ps1

Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι θα εκτελεστεί το powershell script αλλά δεν θα κλείσει το παράθυρο μετά την εκτέλεσή του, ώστε να μπορώ να δω όλα τα services. Παρατηρήστε επίσης ότι παρακάμπτει το local execution policy των powershell scipts.

Και κάτι τελευταίο: Φτιάξτε ένα νέο toolbar στο taskbar του server με τα εργαλεία σας:

screen4

 

Και κάτι ακόμα: μπορείτε να βάλετε τα εργαλεία σας στο Start:

screen5

 

Enjoy!